vrijdag 8 juni 2007

Een pro-Belgische stem

Overmorgen worden de kaarten voor de komende 4 jaar geschud.

De kiezer heeft de keuze tussen een uitgesproken pro-Vlaamse stem en een gematigd centrum, uitgemaakt door onder andere Groen! en Open VLD. Verder zijn er pro-Belgische randpartijen, zoals de B.U.B. en Unie, die in verscheidene kieskringen opkomen.

Tot onze verontwaardiging is de Staatshervorming, en dan vooral de kritische stemmen op het pro-Vlaamse discours, onvoldoende in de schijnwerpers gekomen de afgelopen weken. We begrijpen de ongerustheid bij de omroepen om dit thema aan te kaarten, doch vinden dat het probleem niet mag worden doodgezwegen.
Het separatisme is een destabiliserende factor die ons land in binnen- én buitenland enkel schade zal toebrengen. We moeten hier behoedzaam mee omspringen en het opportunisme geen enkele kans geven, door de problemen die zich op communautair vlak eendrachtig aan te pakken.

Wij bij Unitair roepen eenieder op om géén separatistische stem uit te brengen voor bijvoorbeeld de CD&V-N-VA of het Vlaams Belang.

We kijken alvast met een lichte ongerustheid naar de regeringsonderhandelingen uit.

3 opmerkingen:

Unitair zei

Indien u het zich afvroeg: Wij wensen geen uitgesproken houding aan te nemen ten opzichte van één partij. Wij respecteren de democratie, maar behouden het recht onze mening te geven. Een pro-Belgische stem laat nog genoeg keuzevrijheid over.

Anoniem zei

De analyse die de verzamelde centrifugalisten (uitzondering Vera Duwa) in de laatste show rond van verkiezingen 07 ten beste gaven was weerom een staaltje van het naar de hand zetten van de uitslag in de zin dat die het politieke profitariaat het best past.

Hun eindconclusie was, hoe kon het ook anders, het tot in den treure herhaalde mantra - meer Vlaanderen - meer Vlaanderen - meer Vlaanderen.

Hoe de uitslag van de verkiezingen ook geweest waren , deze eindconclusie ging, daar kan men vergif op innemen, steeds dezelfde zijn.

De realiteit is echter dat de Belgische bevolking in zijn geheel het jarenlange verraad en het bedrog van de zelfverklaarde zogenaamde socialisten hebben willen afstraffen en daar perfect in geslaagd is.
Van een totaal verschillend stemgedrag langs beide zijden van de taalgrens is dus allerminst sprake, zelden zo'n eensgezindheid gezien.

Om dit signaal nog duidelijker te doen overkomen kregen de respectievelijke regeringspartners zowel in hoog als in laag België harde klappen te verwerken (VLD en CDH).
Terug ook daar dus grote overeenkomsten.

Als de mensen echt een staatshervorming zouden wensen, zouden we dat dan ook moeten zien in het stemgedrag.
We zien echter dat SPA kartelpartner SPIRIT geen enkele zetel geeft weten te bemachtigen - hoe veel meer afkeuring van de kiezer heeft men nog nodig ?

Stemmenkanonnen dan, Staan er bij de top van de stemmentrekkers kandidaten van hetzij NVA of SPIRIT ?
In zijn thuisstad nota bene (Izegem) haalde Geert Bourgeois een historische nederlaag.

De neergang ten slotte van het VB lijkt nu eindelijk definitieve vormen aan te nemen.
Het bruistabletmodel dat ze België toewensen zal vooral van toepassing zijn op hun eigen partij.
Na de nederlaag in Antwerpen moeten ze nu immers ook aan macht inboeten op federaal niveau met verlies van 1 zetel.
Traag maar zeker lost zo de mythe die het VB van zichzelf gemaakt heeft op.

Als de SPA en ook de SP nu niet gauw de juiste conclusies zullen trekken en ééns serieus aan een herbronning beginnen zal het voor hen te laat zijn - anderen staan klaar om de fakkel over te nemen.

De mensen van o.a. CAP (die zichzelf bescheiden de term nieuw links toebedelen) staan te trappelen om hun plaats in te nemen(eendrachtig en solidair over het ganse Belgische grondgebied), hebben zij niet ondanks hun eerste opkomst en zonder de connecties en het grote kapitaal waarvan een lijst Dedecker kan genieten niet een opmerkelijk resultaat neergezet, hier en daar zelfs boven de kiesdrempel.

We zien ook dat als reactie daarop de Liberalen nu ook plots dichter naar elkaar toegroeien en spreken van hun politieke familie.

Wat de bevolking betreft hebben we het wel gehad met al die staatshervormingen die telkens en alleen maar de politieke klasse ten goede komen. Of hoor je veel mensen beweren dat alles de afgelopen 25 jaar zoveel gemakkelijker transparanter goedkoper etc.. geworden is ?

Met politieke wil is er veel mogelijk maar wat doe je met politieke onwil en de politieke arrogantie in het België anno 2007.

Anoniem zei

Open-VLD gematigd centrum? Eerder radical en separatistisch. Tijd voor een nieuwe voorzitter! Somers naar de NVA!