zondag 20 mei 2007

Verkiezingen 07: Open VLD

In de loop naar de verkiezingen van 10 juni nemen wij bij Unitair elke partij eens kort onder handen, met vooral oog voor hun communautaire houding, en de agendapunten die zij in die context belangrijk vinden.

Vandaag valt de eer te beurt aan Open VLD, regeringspartij.

Kopman: Guy Verhofstadt

Communautair: België als federale staat moet blijven bestaan. Er moet zinnig omgesprongen worden met overhevelen van bevoegdheden, en men mag niet bang zijn dat in de andere richting te doen. Een open dialoog met de andere gewesten staat hierin voorop. De kieskring B-H-V moet gesplitst worden, en dit louter om logische redenen, niet als communautair strijdpunt. De sociale zekerheid, justitie en werkgelegenheidsbeleid moeten federaal blijven.

Vlaanderen onafhankelijk? Neen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk idee, maar ik denk dat je moeilijk door de maskers van de partijen, dan vooral CD&V eigenlijk, zult kunnen kijken.

Ik bedoel hiermee: zullen ze hun communautaire scherpte (lees: nva) behouden als ze in de regering kunnen?

Anoniem zei

Verhofstadt blaast warm en koud tegelijk ;

Verhofstadt wil eind aan taalfaciliteiten
Premier Verhofstadt wil de taalfaciliteiten afschaffen voor mensen die vanaf nu een faciliteitengemeente nieuw binnenkomen. Faciliteitengemeenten liggen aan de taalgrens. Franstaligen in een Vlaamse gemeente en Vlamingen in een Waalse gemeente worden daar door de gemeente in hun eigen taal te woord gestaan. Verschillende Vlaamse politieke partijen willen de faciliteiten al langer opheffen, maar de Franstaligen willen daar niet van weten. Bron: De Morgen